Parâng, Cindrel, Șureanu

0 m
vf. Parângul Mare
0 m
Vf. Gemănarea
0 m
vf. Cârja
0 m
vf. Cindrel
0 m
vf. Lui Pătru

Poziționare Geografică

Masivul Parâng este delimitat de văile râurilor Olt, Jiu și Strei și cuprinde munții Parâng, Căpățânii, Lotrului, Latoriței, Cindrel și Șureanu.

 

Grupa Parâng deține cea mai dezvoltată lățime din Carpații Meridionali, aproximativ 70-80 km și au un grad ridicat de accesibilitate, fiind traversați de transalpina.

 

Masivul Parâng deține cele mai înalte vârfuri ale grupei, ce depășesc cu mult altitudinile de peste 2000 m și au un număr ridicat de lacuri glaciare, fiind adesea comparați cu munții Retezat.

Subzone Montane

Din Grupa Munții Parâng, Cindrel, Șureanu

Vă invităm să descoperiți alături de noi zonele turistice: lacul Oașa și munții Șureanu, Transalpina, munții Parâng, stațiunea Arena Platoș, stațiunea Rânca, lacul Vidra și munții Cindrel.

Munții Parâng

Parâng

Vf Petru

Șureanu

Lacul Oasa

Cindrel

Obiective Turistice

Lacul de acumulare situat pe râul Sebeș, s-a format în anul 1979 o dată cu construirea barajului cu același nume. Lacul se găsește la altitudinea de 1255 m și are o suprafață de 460 hectare și un volum de 136 mil. metri cubi. Un alt moment important în istoricul lacului este cel din anul 1980, când se decide construirea unei centrale subterane de tip cavernă, în vederea valorificării potențialului energetic al lacului.

 

Un obiectiv impresionant în orice anotimp, lacul poate fi accesat de pe ambele maluri, care se pot parcuge atât pe jos cât și cu mașina, malul drept fiind conturat de transalpina iar cel stâng de Oașa mică.

Știut inițial ca și drum pastoral, devine mai târziu drum strategic din și spre Transilvania în timpul primului război mondial. Traversează patru județe (Vâlcea, Gorj, Sibiu, Alba) și este cea mai înaltă șosea din întreg lanț carpatic, cu punctul de altitudine maximă în Pasul Urdele – 2145 m. Șoseaua de creastă are o lungime
totală de 138 de km și unește localitațile Novaci și Sebeș. Trece la o mică depărtare de vârfurile Dengheru 2069m, Păpușa 2136 m, Urdele 2228 m și Muntiu 2062 m.

 

Tronsonul cu peisajele cele mai impresionante se întâlnește între Obarșia Lotrului și Rânca, închis pe perioada sezonului rece (noiembrie- sfârșitul lunii mai).

 

Un alt atu al transalpinei sunt obiectivele din proximitatea drumului: peștera și mânăstirea Polovragi din aproprierea localității Novaci, peștera Muierilor, Rânca, lacul Gălcescu, Iezeru Muntinului, Valea Frumoasei și lacul Oașa.

Mărginiți de valea Jiului, Olteț și Lotrului, munții Parâng se întind pe teritoriul a trei județe Gorj, Hunedoara și Vâlcea și ocupă sectorul sud-vestic al grupei. Altitudinea maximă se ridică în vf. Parângu Mare 2519 m, urmat de vf. Gemănarea 2426 m și vf. Cirija 2405 m, fiind cei mai înalți munți ai grupei.
Creasta principală a masivului se întinde pe o lungime de aproximativ 30 km, formată din peste douăzeci de piscuri cu înălțimi mai mari de 2000 de metri, orientată de la vest spre est.

 

Zona prezintă un peisaj natural bogat, unde relieful glaciar se întrepătrunde cu defileul Jiului, valea Lotrului și a Latoriței, oferă suprafețe de schi naturale și stațiuni turistice precum Rânca, Obârșia Lotrului sau Parâng, la care se adaugă chei și peșteri.


Munții Parâng se aseamănă cu munții Făgăraș prin masivitate și cu munții Retezat prin multitudinea de lacuri glaciare (lacul Călcescu la 1925 metri, Tăul fără Fund, lacul Iezerul Înghețat, lacul Mija).

Situată la 15 km de orașul Petroșani sub vârful Parângul Mic (2071 m) se întâlnește stațiunea montană Parâng, recomandată în special pentru iubitorii sporturilor de iarnă. Stațiunea deține în prezent aproximativ 9 km de pârtii de schii, între cotele 1300 m și 1700 m, fiind dotată cu telescaun, teleschi și instalații de
nocturnă.

Stațiunea montană Rânca se găsește în județul Gorj la poalele vârfului Păpușa (munții Novaci, masivul Parâng) pe traseul Transalpinei (DN67C) spre orașul Novaci.

 

Deține mai multe pârtii de schii cu diferite grade de dificultate. Stațiunea Rânca dispune de un telescaun ce deservește pârtile de ski de la poalele vârfului Păpușa (altitudine 2135 m) și nocturnă pe pârtiile babyski și pârtia pentru începători ce se termină sub vârful Muntelui Corneșul.


Ninsorile abundente, stratul de zăpadă de peste 200 cm transformă vârful Păpușa într-o zonă excelentă pentru freeride.

 

În afara sezonului de iarnă aici se poate practica turismul de aventură. Curenții de aer prezenți favorizează zborul cu parapanta pe vârfurile din jurul stațiunii precum: vârful Păpușa, vârful Măgura, Vârful Cerbul.

Complexul de schi și snowboard Arena Platoș este localizat pe platoul Poiana Poplăcii din munții Cindrel, la doar 1 km de stațiunea Păltiniș și 30 de km de orașul Sibiu.

 

Înființat în anul 2010 la Arena Platoș se găsesc pârtii de schi dotate cu tunuri de zăpadă și nocturne, patru instalații de teleschi și una de telescaun, pârtii de sănii dotate cu nocturne, fun-park construit pe trei platforme, școala și grădinița de schi și evenimente sportive săptămânale.
Cuprinși între Valea Frumoasei, Valea Sebeșului și Valea Sadului, munții Cindrel sunt formați din șisturi cristaline și au un relief accidentat cu versanți puternic înclinați. Deși altitudinea maximă este atinsă în vârful Cindrel 2244 m, prezintă un relief domol specific grupei, trecerea de la un nivel la altul ne fiind pregnantă.

 

Culmea cea mai înaltă se află în partea sud-vestică și se ramnifică în trei părți: culmea Șerbota – Gungurezu – Oașa Mare, culmea Oăjoara – Foltea – Strâmba Mare, culmea Niculești – Rozdești – Bătrâna – Oncești – Ghihan -Derjani – măgura Cișnădiei.


Deoarece așezările sezoniere se găsesc până la cota 1800 m și dispun de o rețea densă de poteci, munții Cindrel sunt preferații pentru drumețiile montane. Traseele de drumeție sunt în general de dificultate medie, fiind accesibile tuturor și pe tot parcursul anului.

Lacul Vidra este un lac de acumulare, antropic fondat în 1972 și are un volum de 340 mil. m³, suprafață 940 ha și o lungime de 9 km.

 

Lacul este înconjurat de păduri de molid. Barajul Vidra este amplasat pe râul Lotru, în cheile Vidra, la 30 km amonte de stațiunea Voineasa. Un lac cu apă de o culoare cum numai în zonele tropicale întâlneşti, peşteri neexplorate, păduri şi stânci impresionante. Aşa arată barajul de pe valea Vidra din comuna Dobreşti şi locurile din jurul acestuia. Pentru evacuarea apei, barajul a fost prevăzut cu un deversor special.


Dacă urmezi firul apei ce alimentează lacul, ajungi la izvor. Deasupra acestuia este o peşteră folosită ca refugiu. În zonă sunt aproape 300 de peşteri.

Cazări

8
Pensiune
Munții Șureanu

Pensiunea Poarta Raiului

camera 130 Lei / 195
Pensiune cu piscină la poalele Munțiilor Șureanu. Pensiunea Poarta Raiului se află în Cugi [Mai Mult]
Pensiune cu piscină la poalele Munțiilor Șureanu. Pensiunea Poarta Raiului se află în Cugir, la aproximativ 50 km d [Mai Mult]
Nagy Alexandru
(contact direct cu proprietarul)

Hărți recomandate

În Parâng

Trasee turistice

Distribuie pagina pe:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Comparați listările