Munții Banatului cuprind grupa de unități montate și se întind pe întreg teritoriu al județului Caraș-Severin, parțial al județului Mehedinți, orașul Orșova și Cazanele Dunării.
Au altitudini predominante medii de sub 1000 m, pe când altitudinile maxime sunt regăsite izolat în munții Țarcu (Vârful Țarcu 2190 m) și Munții Semenic (Vârful Gozna 1447 m).
Sunt formați în mod predominant din șisturi cristaline la care se adaugă calcare, fliș și roci vulcanice, dar relieful carstic domină zona.
Parcul Național Semenic – Cheile Carașului se întinde pe o suprafață de aproximativ 36 ha din Munții Semenic și Munții Aninei. Protejează cea mai mare suprafață de păduri virgine de fag din Europa și cuprinde rezervațiile: Cheile Carașului, Izvoarele Carașului, Peștera Comarnic, Peștera Popovăț, Lacul Buhui, Lacul Mărghitaș, Peștera Buhui, Cheile Gârliștei și Izvoarele Nerei.
Masivul Semenic dezvăluie bogățiile încântătoare ale județului. Accesibil turiștilor datorită numeroaselor poteci și a stațiunilor cu care se învecinează(Văliug, Gărâna, Brebu), platoul constituie un excelent punct de belvedere asupra munților și localităților din jur.
Parcul Național Domogled – Valea Cernei este cel mai mare parc din țară și ocupă masivul munților Godeanu și al munților Cernei pe versantul drept și al munților Vâlcanului și Mehedinți pe versantul stâng, cuprinzând cursul Cernei de la obârșie până la confluența cu râul Belareca.
În interiorul parcului comunitățile locale sunt reprezentate prin Cerna Sat și câteva cătune. Deține o serie de valori naturale care oferă peisaje unice: abrupturi calcaroase cu pin negru de banat, canioane cu pârâie cu debite fluctuante, vârfuri calcaroase acoperite cu vegetație de tip mediteranean, păduri întinse de fag, goluri alpine cu jnepeniș, lacuri de acumulare montane, chei și prăpastii, cătune izolate în munte.
Parcul Național cuprinde zona carstică de pe cursul râului Nera, cursul râului Beu, Lacul Dracului, Cascadele Beușniței, lacul Ochiul Beului și Cascada Șușara.
Cheile Nerei sunt o formațiune de tip chei de-a lungul râului Nera din județul Caraș-Severin, între localitățile Sasca Montană și Șopotu Nou. Distanța pe care se întind cheile este de circa 22 km din care aproximativ 20 km de chei propriu-zise, Nera, străbate un defileu, cu aspect de chei, îngust, spectaculos și absolut sălbatic, formând cele mai lungi chei din România. Pereții se înalță până la 200 de metri.
În partea de sud a grupei întâlnim Parcul Natural Porțile de Fier, transfrontelier ce se extinde pe teritoriul Serbiei și este inclus în sistemul European de arii protejate datorită biodiversității mari pe care o deține.
Perimetrul său se întinde peste munții Almăjului, munții Locvei, munții Mehedinți și sud-vestul podișului Mehedinți.
Parcul urmărește cursul Dunării pe o lungime de aproximativ 140 km de la Baziaș până la Orșova. Munții Almăjului sunt formați din culmi prelungite foarte ramnificate cu zone rotunjite (pe șisturile cristaline) și sub formă de creste înalte separate de văi (pe calcare). Pe latura fluviului versanții sunt puternic fragmentați. Întinși pe teritoriul județelor Caraș – Severin și Mehedinți, munții Almăjului sunt ușor accesibili turiștilor, iar principalele puncte de plecare se găsesc în localitățile Orșova, Mehadia, Bozovici și Berzasca.
Cu o structură asemănătoare munții Locvei surpind prin carstificarea calcarelor ce ascund apele în adâncuri și numeroase perforații sub formă de avene, peșteri și chei. Cel mai bun exemplu fiind valea Nerei care se întinde pe aproximativ 20 de km și surprinde prin multitudinea de obiective speologice. Cel mai spectaculos sector al masivului se întâlnește între Pescari și Liborajdea unde se găsesc versanți abrupți de peste 100 m.
Descarcă trasee turistice de drumeție sau cicloturistice, omologate sau create de catre comunitate, în format KML sau GPX
Distribuie pagina pe:
Utilizați formularul de mai jos pentru a ne contacta!